Er wordt in tal van beleidsterreinen een bijdrage geleverd aan de strategische opgave voor energietransitie. Daarmee is energietransitie binnen deze begroting opgenomen onder meerdere ambities en doelen. Binnen dit doel is deze het meest gerelateerd aan de primaire energiedoelstelling; het toewerken naar energieneutraliteit in 2050. In Zwolle hebben we de ambitie vastgesteld dat we uiterlijk in 2050 energieneutraal willen zijn. Als tussenstap op weg naar 2050 hebben we afgesproken dat in 2025 de hoeveelheid CO2-uitstoot in vergelijking met 1990 25% lager ligt en dat we 25% van de totale energievraag op duurzame wijze opwekken. Energietransitie begint altijd met besparing (minder en efficiënter gebruik van energie), waarna de resterende energievraag zo duurzaam mogelijk wordt ingevuld. Daarom is de emissiereductie-doelstelling van 25 % die door de gemeenteraad is vastgesteld opgevat als besparingsdoelstelling. Het CO2-emissiereductiedoel is geformuleerd ten opzichte van de uitstoot in het jaar 1990, in aansluiting bij nationale en internationale afspraken op dit terrein. Mede op basis van de nationale emissieregistratie is de totale CO2-emissiewaarde voor 1990 ingeschat op 500 kton (exclusief vervoer en vervoer). Bij het beoogde doel van 25% reductie mag de uitstoot in 2025 dan maximaal 375 kton bedragen. Zoals ook aangegeven in het recent met de Raad gedeelde plan van aanpak Energietransitie betekent dit concreet inzet op vijf speerpunten:
Toewerken naar energieneutraliteit betekent stoppen met het gebruik van aardgas, benzine, diesel en alle andere vormen van fossiele energie. Het betekent ook stoppen met elektriciteit en andere energiedragers die met fossiele energie zijn opgewekt. Door dit centraal te stellen in de strategie ontstaat een nieuw ijkpunt voor investeringen. Dat creëert een beweging die zich richt op minder energiegebruik en op meer duurzame bronnen, waarvan de baten ook beter binnen de stad blijven. De energietransitie kan enkelvoudig worden benaderd als een opgave om de uitstoot van CO2 te reduceren. Echter, Zwolle ziet de mogelijkheden van deze transitie breder en wil energietransitie inzetten als katalysator voor economische en sociale groei:
Daarbij beschouwen we de omslag naar een duurzame stad ook als een kans: een mogelijkheid om sociale en economische meerwaarde te creëren voor Zwolle. |
Criteria
We bevorderen dat Zwolle op termijn energieneutraal is, zodanig dat:
|